Rantarakentaminen ja maapoliittinen ohjelma

7.12.2020 Imatran kaupunginvaltuustossa käsitellään varmasti monia, ainakin Imatralaisia kiinnostavaa aihetta eli maapoliittista ohjelmaa. Tällä hetkellä ohjelmassa on mm. kohta 4.2 Imatran kaupungin maapoliittiset tavoitteet
alakohta 5) Kaupungin tonttitarjonta on monipuolista ja kohtuuhintaista ja vastaa erilaisten asumismuotojen ja elinkeinoelämän tarpeita

ja siellä on lause: ”Hankitaan rantatonteiksi ja rantanäkymätonteiksi soveltuvia maa-alueita Saimaan ja Vuoksen rannoilta.”

Asia liittyy siis vahvasti rantarakentamiseen ja luonnollisesti maapoliittinen ohjelma liittyy myös tulevaan yleiskaavaankin. Jos maapoliittiseen ohjelmaan jää tuo lause tuolla esitetyllä tavalla, siihen on helppo vedota kun yleiskaavaa suunnitellaan.

Ja jos tuossa kohdassa ei ole mitään mainintoja mm. luonto- ja ympäristöarvoista tai liikunta- ja vapaa-aikaan sekä mahdollisiin kulttuurillisiin arvoihin liittyvistä asioista, maapoliittinen ohjelma käytännössä ohjaa hankkimaan ja tekemään tonteiksi ihan mitä Saimaan ranta-alueita tahansa näistä arvoista välittämättä. Siinä vaiheessa mm. Ukonniemen, Lempukan ja Malonsalmen rannat voivat olla hankinta- ja rakennuskohteina.

Tämä maapoliittinen ohjelma on siis todella tärkeä asia ja siksi haluan tuoda sen kaikille tietoon. Imatralaiset voivat kertoa valtuutetuille mielipiteitään esim. lähettämällä sähköpostia heille ja lisäksi kaikki netin äärelle pääsevät voivat myös seurata valtuuston kokousta livelähetyksen kautta ja nähdä, miten asiaa siellä käsitellään. Ja kuka on aiheesta mitäkin mieltä.

Itse olen tästä aika huolissani, koska minusta tuntuu että tällä tavalla yritetään nyt jo etukäteen ohjata mm. sitä yleiskaavan laadintaa tiettyyn suuntaan. Tässä vielä linkki tuoreeseen Uutisvuoksen artikkeliin, jossa aihetta on käsitelty:
https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/5444b405-cd1f-403e-93d7-4d3cec3b5bf3

Jos haluat tutustua tarkemmin maapoliittiseen ohjelmaan, se löytyy täältä Imatran kaupunginvaltuuston esityslistan liitteenä: https://kuntamfiles.saita.fi/kokoukset/imatra/9/279

(Tämä kirjoitus on julkaistu myös Facebooksivullani 2.12.2020)

Päivitys asiaan: Imatran kaupunginvaltuusto hyväksyi 25.1.2021 kokouksessaan maapoliittisen ohjelman, jonne oli tehty lisäys, jota SDP:n ryhmä oli esittänyt kun ohjelma valmisteltiin uudestaan:
4.2. Imatran kaupungin maapoliittiset tavoitteet

5) Kaupungin tonttitarjonta on monipuolista ja kohtuuhintaista ja vastaa erilaisten asumismuotojen ja elinkeinoelämän tarpeita Kaupunki pyrkii hankkimaan sopivia rakennuspaikkoja pienille omakotitaloille ja muille huokeahintaisilla asuinrakennuksille tiivistyviltä kaupunkialueilta ja koulukeskusten lähettyviltä.

Kaupunki pyrkii maanhankinnassaan vastaamaan tulevaisuuden tonttikysyntään myös senioriasumisen näkökulmasta.

Hankitaan rantatonteiksi ja rantanäkymätonteiksi soveltuvia maa-alueita Saimaan ja Vuoksen rannoilta. Hankittaessa maata ranta- ja rantanäkymätontteja varten, huomioidaan ja kunnioitetaan alueen muinaishistorian lisäksi luonto-, ympäristö-, liikunta-, vapaa-aika- ja kulttuuriarvoja.

Elinkeinotonttivarantoa kasvatetaan liikenteellisesti otollisilla paikoilla ja Imatrankoski-Mansikkalan alueella.

Tuo lisäys teki ohjelmasta sellaisen, että se oli hyväksyttävissä. Tähän on jatkossa hyvä vedota, jos kaavoitusta aletaan viedä siihen suuntaan, että se voisi aiheuttaa tuhoa luonnolle tai vaarantaisi muita tärkeitä arvoja. Löydät valtuuston kokouksen pöytäkirjan täältä ja sen liitteenä on esitelty myös hyväksytty maapoliittinen ohjelma: https://kuntamfiles.saita.fi/kokoukset/imatra/9/285